Alarm - czyżby niezgodny ze specyfikacją zamówionego auta ?
Jeszcze zanim odebrałem samochód z salonu pamiętam, że dealer pytał się czy brałem firmowy alarm czy będzie dokładka w ASO. Powiedziałem, że nie wiem - po prostu ma być z czujnikiem przechyłu. Samochód odebrałem, podpisałem protokół a teraz mam wątpliwości co do alarmu. Nie chcę robić próby podnoszenia bo jak będę musiał potem odblokowywać alaram to się zastrzelę. Sytuacja wygląda tak:
1. Na słupku bocznym brak wyłącznika monitoringu - w instrukcji taki jest opisany
2. Wśród papierów jest instrukcja do alarmu mobi-tech CAN.
Mój porblem nie polega na tym czy alarm jest fabryczny czy nie tylko na tym czy posiada czujnik przechyłu. Dealer jak mu odpowiedziałem, że alarm ma być z czukjnikiem przechyły - powiedział - pewno firmowy.
W kwitach, od zamówienia samochodu jest 1200 PLN za alarm, kwota ta odpowiada pozycji alarmu z czujnikiem przechyłu z oficjalnego cennika Skody (Auto Wimar).
Czy zrobili mnie w balona ?
pzdr,
Jacek
-----------------
O2 FL AMBIENTE 1.4 TSI DSG Liftback
zobacz w zamówieniu jakie masz opcje zaznaczone, powinny być dwie rubryki
1. wyposażenie dodatkowe zamawiane w punkcie dealerskim - akcesoria
2. fabryczne wyposażenie dodatkowe zamawiane na etapie produkcji - opcje
no i pytanie w której masz alarm, ale jak nie masz guzika i mrugająca niebieską diodę to pkt.1
Re: Alarm - czyżby niezgodny ze specyfikacją zamówionego aut
Zamieszczone przez _JJ_
...2. Wśród papierów jest instrukcja do alarmu mobi-tech CAN.
...
Czyli masz pewnie alarm Mobitel CAN. O ile pamiętam to nie ma on czujnika przechyłu. Wimar ( nie wiem jak teraz ale kiedyś montował to dla nich ktoś inny ) montuje go w autach od dobrych kilku lat.
Zapewne zrobili Cię w balona - to nie pierwszy tego typu przypadek. Sprawdź jeszcze naklejkę z kodami wyposażenia 7Ax (gdzie x jest literą, której nie pamiętam) oznacza alarm fabryczny i jego rodzaj, choć jeśli nie masz przycisku, to jak koledzy już napisali raczej go nie masz.
Musisz jednak dokładnie sprawdzić zamówienie - jeśli w tabelce akcesoria dodatkowe montowane w fabryce nie będziesz miał tej pozycji, to niestety marne szanse na udowodnienie dilerowi, że skasował Cię za alarm, który normalnie dorzucają gratis, a do tego rozbebeszali Twoje nowiutkie autko... No chyba, że w zamówieniu byłoby, że alarm ma czujnik przechyłu (w instrukcji do Mobitela CAN powinieneś mieć to napisane, jeśli nie ma - co jest najprawdopodobniejsze, to trudno). Tym bardziej, że podpisałeś już kwity. Niestety dilerom nie wierzy się na słowo, a na wszystko trzeba mieć papier.
Ale sam napisałeś, że powiedziałeś dealerowi przyodbiorze, że nie wiesz co zamawiałeś. Alarm fabryczny to alarm + specjalna wiązka idąca dos słupka gdzie umiejscowiony jest wyłącznik czujnika przechyłu.
Jak ASO montuje alarm to wpina się w istniejącą wiązkę elektryczną i nie ma na słupku wyłącznika. Prześli mi na PW numer VIN a powiem Ci co zamówiłeś....
Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz